„Dar vyno draudimu ne viskas pasakyta…“

Išminčiai gali gert kiek nori – tai ne yda. (Omaras Chajamas)

*

Dabar beveik kasdien geriu… Ir ne taip, kaip liepė gydytojai (triskart per dieną prieš valgį po šaukštą), o po taurę vakarais. Bet va, bėda – esu nemokytas pasirinkti vyną. Tiesa, dabar kaip savamokslis jau esu šiek tiek išprusęs, bet ne tiek, kiek reikėtų. Laimė, vaikai išmano kur kas daugiau.

*

Mėgstu itališką „Amaronę“, Elzaco baltąjį vyną… Bet jei kas nors mane būtų jaunystėje išmokęs „pažinti“ vynus, būčiau daugiau išgėręs mėgiamo, o ne šiaip sau vyno. Kam nuo to būtų blogiau? Dabar gi daugelis geria tik kad gertų ir gal net pasigertų. O mes geriame taip, kad būtų šventė. Vasarą – šventė kiekvieną dieną. Vaikai, anūkėliai, saulutė, vanduo mus džiugina – ir vynas džiaugsmą padidina.

*

Tai gal geras vynas brangus? Ir taip, ir ne. Gero vyno galima gauti ne tik po 100 Lt ir daugiau, bet ir po maždaug 30 Lt už butelį. Tai, žinoma, daugiau nei po 10 Lt, bet juk galima gerti mažiau, tiesa?

Aš – už vyno gėrimo kultūrą. O jūs?

Atsakymai

Burgis, 2011-08-02 09:06:10

Įverčiams…

abc, 2011-08-02 09:28:40

Už vyno gėrimo kultūrą.

Už gėrimo kultūrą.

Už kultūrą.

🙂

E.B., 2011-08-02 10:00:17

Kadangi vyno negeriame, tai mes už alaus gėrimo kultūrą. 🙂 O ten viskas tas pats kaip ir su vynais: milijonas rūšių ir skonių. Tik pinigų turėk ir mokėk neprisigerti.

Vaiva, 2011-08-02 11:07:41

Ir mes už alų :), kiek šalių, kiek skonių ir rūšių 🙂 tik mokėk mėgautis saikingai 🙂

loreta, 2011-08-02 11:48:21

Aišku, už vyną:) O aš jau buvau susirūpinus, kad kažkaip irgi kiekvieną kone dieną… Pono Burgio argumentai patvirtino – viskas gerai, ir lygiai visi keturi (vaikai, anūkėliai, saulutė ir vanduo) man tinka. O dėl kainos, nežinau, ar yra skirtumas – 10 ar 30 Lt. Atrodo, Budapešte vynininkas pasakė: gerą vyną mes patys išgeriame, o ką eksportuojame, iš esmės vienoda, skiriasi tik kaina:)

Darth Vader, 2011-08-02 11:56:30

Vynas yra gerai, nes jį dar Kristus vartojo ir niekada neminėjo bloguoju.

Geras vynas nebūtinai brangus. Torres eina po 30 Lt (išskyrus nerimtus “San valentino”) – visi mano aplinkoje geria ir laimingi. Rislingai po 25-30 kainuoja – geria liaudis ir nenusigeria.

Vyno vartojimo kultūra būtina, bet kad mūsų kultūra – tik kabutėse rašytina. Laka saldžias pamazgas a la “Santa Barbara”, svarbu kad pigu ir saldu. Geria vaisiukus iš ANykščių…o normalaus vyno retam teįsiūlysi, nes brangus (visi 30 lt. – ištisa vaisiukų dėžė!) ir nesaldus.

Žodžiu, čia Lietuvai – mokytis ir mokytis…

petras, 2011-08-02 12:39:14

na, galima vyno ir už ~14-15 litų paimt (su akcija), o šiaip iki 20lt. bent jau man skanus būna ir tai svarbiausia 🙂

Rasa, 2011-08-02 12:53:28

O sveikiausias- savas vynas 🙂 Maniškiai likučiai jau nemažai išlaikyti, puikiai pavykę ir gero skonio. Ir vynuogių, ir obuolių labai skanūs gavosi. Ypač po išlaikymo senoviniame kaimo rūsyje 🙂 Gaila, kad nelabai daug likę, nes jau ko gero nebedarysiu daugiau 🙂 Na, bet draugė “atidirbus ranką” juodųjų serbentų vyno gamyboje, skanausim jos.

Bet aš tai pamirštu, kad noriu išgert 🙂 Kai dirbu, galvoju, kad gal būtų puiku, o kol grįžtu namo ir pamirštu 😛

Tiesą sakant paskutinis man labai “paglostęs” gomurį gėrimas buvo Jack Daniel’s viskis 🙂 Gal kad aplinka tokia buvo- pajūrys, kepamų šašlykų kvapas, sėdi sau prie namuko su puikiais žmogiukais, stebi, kaip keliuku tursena ežiukas… Krasota liapota… (čia taip vienam filme sakė :))))))

Dar taip noriu… 😛 Ir niekas neveža manęs daugiau prie jūros! 🙁

Andriusb, 2011-08-02 13:05:31

Nesmerkiu nei alkoholio nei alkoholikų, ir pats išgeriu. Manau turime teisę rinktis, bet turime teisę ir žinoti, kad alkoholis yra narkotikas, konkrečiai vynas labiau nei kiti gėrimai naikina kepenis ir sukelia migreną. Priklausomybė nuo alkoholio, skirtingai nuo kitų narkotikų, nepagydoma. Alkoholizmas progresuoja ne nuo didelių kiekių, kaip mano visuomenė, bet nuo vartojimo dažnumo. Priklausomybė atsiranda net nuo 20ml dozės grynojo alkoholio per dieną.

petras, 2011-08-02 15:14:59

įdomiai, kai ligoninėj santariškių gulėjau, tai gydytojas (toks matosi rimtas 🙂 visko matęs daug patyręs, nžn aš ten jų hierarchijos, bet skyriaus (centro) vadovas, profesorius koks + daktaras) sakė, kad vynas mažiausiai kenkia iš visų alkogolinių gėrimų. sako gali gert nemažai. užtat alus labai kenksmingas kepenims ir inkstams ir t.t. nes gamybos procese deguonis dalyvauja ir ten prisigamina visokių kenksmingų alkogolių. žinoma, geriausia tai su saiku gert. kaip ten sako: mažai tai vaistas, normaliai maistas, o daug nuodas.

beje, kažkada pats gaminau “vyną” su draugais iš sodo gėrybių. tai toks gavosi puse velnio, tik va apakt visi bijojom. kaip sakoma pirmas blynas prisvilo, o antram raundui jau entuziazmo nebelikę.

Burgis, 2011-08-02 15:37:36

Vynas yra tik iš vynuogių… Kiti gėrimai gali būti skanūs, bet gali būti ir pavojingi. Gerai Petras nusprendė.

Rasa, 2011-08-02 16:15:56

Na, gerai, vynas tik iš vynuogių. Tegul bus taip.

O dėl pavojingumo, tai visi gėrimai gali būti pavojingi, ypač dėl kiekio 🙂

Kalbant apie naminį vyną, žinoma, reikia daug domėtis, jei nori gaminti. Vienas iš mūsų vynų “apsirgo”, išpyliau apie 30 l. 🙂 Nors, žinau, yra ir tokį geriančių :), mane kai kurie vyrai išdurnino, kad neatidaviau jiems 🙂 Na aš juokauju, kad naminis geriausias, žinoma. Nesu nei žinovė, nei gėrovė. Gal paragautoja, tai nesiskaito.

Burgiui: kodėl išskiriat būtent vyną iš kitų gėrimų? Kodėl “už vyno gėrimo kultūrą”?

nerius, 2011-08-02 20:30:43

Vynas iš vynuogių?Tai nelietuviška.O va,samagoną ir iš tabureyės galima padaryt….

Burgis, 2011-08-02 21:54:06

Rasai: vynas yra siela… Vyno galima išgerti daugiau nei brendžio ar degtinės, procesas trunka ilgiau, sielų bendravimas tęsiasi ilgiau. Nuo vyno sunkiau netikėtai pasigerti. Pagaliau, yra tikinčių, kad vyną (ir alų…) gerti sveika.

Giedrius, 2011-08-02 22:46:00

Iš vynų labiausiai vertinu “Naujojo pasaulio” vynus. Iš Senojo Pasaulio patinka itališki. Rušys? Zinfandel, Pinot Noir ir Pinot Grigio. Merlot ir Cabernet per sunkūs. Chardonnay apskritai nebegeriamas daiktas… Taip ir gyvenam.

D., 2011-08-02 23:23:26

Reikia gerti Šiaurės Europos vyną – midų 🙂

Vikas, 2011-08-03 00:29:08

Man rodos, ne tiek svarbu, ką geri, jei alkoholis yra pokalbio, bendravimo priemonė. Tiek vynas, tiek viskis, tiek geras brendis, netgi ta pati degtinė yra geri gėrimai, jei šalia yra jautrūs, protingi žmonės.

O kalbant apie vyną, nesusilaikysiu nepareklamavęs – pastaruoju metu likau labai sužavėtas sicilietišku Montalto Organic Nero d‘Avola vynu.

petras, 2011-08-03 12:43:53

o kur to midaus gaut ? nes gal tik kartą esu ragavęs. stakliškių kaime, firminėj parduotuvėj-bare. labai patiko.

Rasa, 2011-08-03 13:25:08

Petrui: parduotuvėse, o čia pasiskaityt:

http://www.midus.lt/lt.php

visokių jų gaminių yra 🙂

Burgiui: na, kad vynas yra siela, skamba gražiai… Gaila kad aplink pernelyg daug žmonių, kurių sielos virsta vynu blogąja prasme, t.y. alkoholiu, taigi atsargiai į tai žiūriu 🙂

Vis vien manau, kad pasigerti maloniausia nuo bendravimo… Ir šiek tiek apsvaigti… 😀 Arba daug… Bet ne per daug, kad nepasidarytų bloga :))))

Nepris, 2011-08-03 15:22:04

Kultūringas svaiginimasis yra oksimoronas. Tuo ir viskas pasakyta. 🙂

Burgis, 2011-08-03 15:32:30

Oksimoronai mūsų nedomina, ačiū parašiusiems konkrečių pasiūlymų – šįvakar gersime Pinot Noir. 🙂

Rasa, 2011-08-03 15:35:12

Oho, kokis žodis… Ir dar turbūt tas oksimoronas muliavas būna… :)))))))))

Rasa, 2011-08-03 16:16:12

Grįžau ką tik kultūringai pasisvaiginus- parūkius (prie peleninės, ne kur gatvėj numečiau), tai kažin skaitosi pa-si-ok-si-moroninau? 🙂 Eisiu dabar kavytės… O joje kofeinas, tonizuoja, tai dar ok-si-mo-ruo-siuosi…

Dar nežiūrėsiu, ką tas žodis reiškia, dar noriu pasimėgauti linksmumu, kurį jis man kelia, geriau vakare pažiūrėsiu 🙂

Giedrius, 2011-08-03 20:58:13

Na ir kaip “Pinot Noir”?

Jovita, 2011-08-03 23:24:52

Juk vyną reiktų rinktis priklausomai nuo valgio, sezono, dienos laiko, ir kompanijos… Seniau nemėgau Shiraz, bet jis nuostabus su kepsniu! O Portas mėgiamiausias po vakarienės. Vynus reikia žinoti, kaip ir mokėti šokti valsą:)

D., 2011-08-03 23:36:25

Kažkada esu ragavęs “Old Tbilisi”, kuris man patiko. Ypač tinka tiems kas nemėgsta sausų vynų.

Petrui: midumi jus gali pavaišinti bitininkai (žinoma ne visi :)). Iki šiol jo pardavinėti neleido t.y. leido gaminti tik savo reikmėms. Neseniai seimas išleido įstatymo pataisą, galinčią paskatinti smulkių įmonių gaminančių midų atsiradimą t.y. “Stakliškių midaus” konkurentų.

O jei būtumėt Vokietijoje tai ten beveik kas antras bitininkas gamina ir pardavinėja midų ir medaus likerį. O Lietuvoje stambusis verslas nenori atiduoti savo rinkos :(.

Rasa, 2011-08-03 23:46:32

D.: o tu gamini midų?

D., 2011-08-03 23:49:38

Atsiprašau, sumaišiau nuorodą, turėjo būti – “Old Tbilisi Alazani” t.y. pusiau saldus vynas.

Ir dar jei kalbant apie midų, tai stakliškės superka patį pigiausią medų, o iš jo kažin ar geras midus gaunas, nes midaus skonis priklauso nuo medaus rūšies.

D., 2011-08-03 23:51:54

Rasai: ne, neturiu kantrybės :), nes gerą midų reikia brandinti bent 7 metus. Medaus likeriu galiu pavaišinti (daug skanesnis už krupniką) 🙂

Rasa, 2011-08-04 00:10:56

D.: tikrai gali pavaišinti? 🙂 Būtų negaila? Malonu girdėti tokį pasakymą 🙂 Ir kaip jis gaminamas būtų įdomu sužinot, gal pabandyčiau pasigamint 🙂

D., 2011-08-04 00:18:59

taigi gal neišgertumėt viso litro 😉 o receptų tai pilnas internetas, bet jei Burgis nesupyks galėsiu parašyti sąvajį, beje tai senasis Prūsijos receptas.

D., 2011-08-04 00:44:11

Rasai: čia gal bus įdomu jum paklausyti:

http://www.lrt.lt/archyvas/?channel=234939&section=2&filter=932660&record=70718_1311077689

o čia labiau tinka šiai temai:

http://video.google.com/videoplay?docid=3109003081777268970

Burgis, 2011-08-04 10:00:58

Pinot Noir manęs nesužavėjo, bet neblogas…

O midus man yra per sunkus gėrimas – saldus, gerti norisi, o pasekmės…

Rasa, 2011-08-04 10:52:47

D. : ačiū, paklausysiu, kai būsiu namie 🙂

Burgiui: na net jei jums per sunkus, bet D. gali čia parašyti savo Prūsišką receptą? Man tai būtų įdomu, o gal ir dar kam nors 🙂

Valentinas, 2011-08-04 11:08:53

Idomi ta žmonių “kultūra” – vartot nuodus…

Šiai dienai visi išdidžiai kalba apie “šviesų amžių”, “žmonių šviesumą”, tuo tarpu tokių nuodų ir narkotikų kaip alkoholis ir nikotinas vartojimą laikydami “norma”. Dar visą knygomis, filmais, reklamomis ir pan. priemonėmis pagrįstą smegenų plovimo mašiną sugalvojom, kad tik kažkaip nuslėptume, pamirštume tą faktą, jog gerti bet kokį alkoholinį gėrimą yra tiek pat logiška, kiek gert gėrimą, “garadintą” kokiu cianinu.

Gal užteks tų kultūrinių nesąmonių jau? Absoliuti dauguma geria alkoholinius gėrimus tik dėl apsvaigimo/”atpalaidavimo”/”malonumo” efekto, sau ir kitiems meluodami, neva tai dėl “skonio” jie geria, dėl “kultūros”. Tiesa paprasta – dauguma vartojančių alhoholį jau yra pirmos stadijos alkoholikai, sumąstantys visokiausių iki ašarų juokingų pasiteisinimų ir fantazijų šitam šlamšto vartojimui, kurio “šviesus žmogus” apskritai atsisakytų.

PS. Iš visų “daktarų”, kurie sugeba dar ir rekomenduoti gerti, reikėtų apskritai atimti diplomus ir licensijas. Visiškas apsurdas…

Burgis, 2011-08-04 12:39:43

Rasai: žinoma, D. gali parašyti, ir man įdomu! Nepaisant to, kad Valentinas griežtai pasmerkė… Yra toks posakis, Gerb. Valentinai: nenorėk būti šventesnis už Romos popiežių. Nei jis šventas, nei ką, bet posakis geras. Iš visų šiuo metu mano vartojamų nuodų vynas yra silpniausias.

Valentinas, 2011-08-04 12:56:27

Ne tiek pasmerkimą turėjau omenyje, o daugiau nusistebėjimą, kodėl dar alkoholinių gėrimų NEvartojimas nėra savaime aiškus…

Kažkada radioaktyvūs kremai buvo madingi. Išaiškinus radioaktyvumo poveikį organizmui, tokios “mados” atsisakymas tapo daugiau mažiau savaime aiškus.

Alkoholiniai gėrimai turi gilias tradicijas ir “istoriškumą”. Tą aš suprantu, tačiau dabar, žinant jų poveikį, šios tradicijos/mados/socialinės konvencijos atsisakymas taip pat turėtų būti savaime aiškus. Na, bet čia dar prisideda labai galinga komercinė struktūra su savo “sveikais jaunuoliais prie ežero “besimėgaujančiais” alumi” ir pan. – detaliau į tai gilintis neverta, manau kiekvienam šiek tiek išprususiam šie mechanizmai aiškūs, tačiau visada kartojau ir kartosiu: net ir mažas/saikingas alkoholinių gėrimų vartojimas negali būti norma modernioje visuomenėje.

petras, 2011-08-04 13:11:03

Valentinai, manyčiau kiekvienas suaugęs žmogus turėtų pats rinktis ką vartot, o ką ne. draust reiktų tiems, kas nejaučia saiko ar vartodamas kenkia ne tik sau, bet ir kitiems. pvz. girtas kažką primušė, dėl dozės išlupo magnetolą, liepė rūkyt savo vaikui ir t.t.

pas žmones daug silpnybių, o gyvenimas šiaip “nesveikas”, todėl siūlau pasijuokt į temą ir prailgint jį: http://www.youtube.com/watch?v=ILTz9fJkXtk

D., 2011-08-04 17:32:03

Rasai: gerai, vakare parašysiu.

Valentinui: nuodų mes vartojam labai daug. Paimkim kad ir tą patį cukrų ar druską. Visi tai žino, bet visvien vartoja. Manau svarbiausia yra jausti saiką. Tarkim jei per metus suvalgysi 2 pakelius bulvių traškučių, kažin ar bus koks poveikis organizmui, o jei valgysi juos kas savaitę tai manau po kurio laiko pasimatys poveikis.

Jei kalbant apie daržoves, tikriausiai žinot jog jos yra apdorojamos įvairiausiais chemikalais, kurių leidžiamas tam tikras likutis daržovėje. Jis apskaičiuojamas pagal vidutiniškai žmogaus suvartojamą kiekį. Ir kas būna kai valgai pvz. pomidorus kiekvieną dieną po keletą kg – automatiškai organizme viršijama leistina chemikalų dozė. Tad viską reikia vartoti saikingai.

sonata, 2011-08-04 18:49:55

tik šampanas ( ne šampanizuotas vynas) ir tik briutas:) čia tom progom, kai pati sau atrodau nusipelniusi:) o šiaip – prozekas – lengvai užsuka, lengvai atsuka:))

Burgis, 2011-08-04 19:26:55

Sonatai: gaila, kad mano skrandis putojančių nebenori…

nuoba, 2011-08-04 21:37:46

Kadangi nieko nenusimanau apie vynus, tai ir neturiu savo nuomonės. Tačiau žinovai mėgsta aiškinti, kad atkimšus butelį vynas ne tik kad rytojaus dieną, bet jau ir po 3 valandų praranda savo geriausias savybes. Peršasi išvada, kad mažais kiekiais vartoti kaip ir nenaudinga:)

Rasa, 2011-08-05 00:39:00

Na va, ką tik paklausiau tų D. nurodytų paskaitų, dabar einu nemiegot… Nes kažin ar po tokių siaubingų pasakojimų apie rūkančias moteris užmigsiu 🙂

Rasa, 2011-08-05 08:57:09

Sonatai: o kas yra prozekas?

D., 2011-08-05 09:34:22

Šis likeris vokiškai vadinamas “Mešgaudys”:

Sudėtis:

375 gr kuo geresnio pievų medaus (miško medus netinka);

700 ml degtinės (40% vol);

1 cinamono lazdelė;

0,5 vanilės ankšties;

4 gvazdikėliai;

1/2 citrinos žievelės;

Paruošimas:

Dideliame puode, ant silpnos ugnies, nuolat maišant ištirpinti medų, kol suskystės. Tuo pačiu po truputį vis įpilant degtinės (350 ml).

Puodą nuimti nuo ugnies ir medų ataušinti, tuo pačiu dalimis supilant likusią degtinę. Šį mišinį kartu su visais prieskoniais ir citrinos žievele supilti į stiklinį butelį ar indą ir sandariai uždarytą, kambario temperatūroje brandinti 8-10 dienų. Tada iškošti prieskonius ir likerį išpilstyti į paruoštus butelius.

Likeris geriamas su juoda arbata arba po kavos. Mešgaudys yra tipiškas Rytprūsių (beveik nacionalinis) gėrimas.

petras, 2011-08-05 10:09:48

gaila, bet dabar dažniausiai rytprūsiuose lenkučiai ir rusai geria ugninį vandenį 🙂

Sonatai: o kuom skiriasi šampanas nuo šampanizuoto vyno, ar tiksliau nuo putojančio vyno ? nes kaip suprantu, tai yra vienas ir tas pats 😀

petras, 2011-08-05 10:26:22

beje apie burbuliukus 🙂 tai man patinka pusiau putojantis vynas. ir dar labai patiko visiškai lengvai putojantis, su mažai burbuliukų vynas 😀 nežinau kaip toks vadinasi. baltas, įprastam butely su įprastu kamščiu ir apie 12 laipsnių, kaip normalus vynas tik su trupučiu burbuliukų 🙂 taip pat skanu būna vynas su gazuotu vandeniu pvz. karštą dieną, kai gert norisi :)))

Rasa, 2011-08-05 10:28:43

Petruk, manau šampanas pats “užsigazavęs” natūraliai būna, o šampanizuotas vynas priburbulintas, prisaldintas ir visaip negerai priskanintas, be to šampaną gamina Šampanėj ir be jokių ten saldiklių ir pan., todėl jis ne saldus. O kai kiti tokiu pat tikru būdu gamina, kai natūraliai burbuliuotas, gaunasi briutas, bet ir jis ne tikras šampanas, nes ne iš ten.

Lyg ir taip 🙂

petras, 2011-08-05 10:58:56

na gal ne visai, nes kiek žinau, tai brutas žodis kuris nusako saldumą gėrimo. dar būna lygtais deux ar doux – saldus, brut mažiau saldus. t.y. mažiau cukraus gėrime 🙂 nes manyčiau burbuliukai gaunami natūraliai pridedant cukraus, nes kažin ar užsigazuotų natūraliai vien vynuogėm fermentuojantis 😀 o gal ten taikomos dar kokios technologijos, bet čia jau reiktų specialisto žodžio 🙂

Rasa, 2011-08-05 11:51:01

Nu tai su cukrum ir yra normaliai 😛 O kai į gatavą išrūgusį vyną pripila likerių, saldiklių ir angliarūgšte ar kuo ten užgazuoja, tada nenatūralu.

Nes jei be cukraus rauginsi, ne vyną, o actą gausi (va šito tai dar noriu bandyt pasidaryt 🙂

petras, 2011-08-05 12:11:26

šiaip vėlgi, actas pasigamina arba ne, nepriklausomai nuo to ar dėsi cukraus ar nedėsi. tiesiog fermentacijos metu, nereik duot kontaktuot su oru skysčiui, nes jei kontaktuoja, tai pradeda acto bekterija daugintis. o lietuvoj deda cukraus į sodo gėrybių “vyną” nes tie vaisiai per mažai turi cukraus, o vynuogės turi pakankamai.

D., 2011-08-05 12:19:01

Petrui: šampanas nuo šampanizuoto vyno turėtų skirtis tik pavadinimu ir vynuogių rūšimi, nes turėtų būti gaminamas ta pačia technologija kaip ir šampanas, tik negali vartoti to vardo. Tad ispanai savo putojantį vadina cava, italai – prosecco arba Trento DOC, vokiečiai – sekt, o anglai putojančiam vynui dar tik renka pavadinimą. Tradicinio šampano gamybos technologija yra gana sudėtinga, jis brandinamas tuose pačiuose buteliuose, kuriuose ir parduodamas. Brandinant kiekvienas butelis vartomas rankiniu būdu ir t.t.

petras, 2011-08-05 12:43:17

užtat rusija pasielgė geriausiai 🙂 pas juos bet koks putojantis vynas vadinamas šampanu 🙂 ta prasme tai vardinis žodis pas juos. man atrodo net teisman buvo paduota rusija 🙂 bet viskas liko po senovei. tai jiems pavadinimo nebereiks galvot.

petras, 2011-08-05 12:44:49

oj gal reiktų vadint norminis žodis. pats nelabai gaudaus tarp žodžių 🙂

D., 2011-08-05 12:55:42

Beje gal netrukus norminis vardas bus kitas, nes “Pernai rudenį vykusiuose prestižiniuose rinkimuose “International Trophy for Sparkling wine” bei “Decanter World Wine Awards” britų putojantis “Ridgeview’s Grosvenor Blanc de Blancs 2006” iš Rytų Sasekso grafystės nurungė garsiuosius šampanus “Taittinger Prélude NV”, “Charles Heidsieck Millésime 2000” ir “Thienot’s Brut Rosé NV”.” 🙂

MariusM, 2011-08-05 13:03:37

Alus ir tik alus :-). Kadangi parduotuvėse beveik vien tik “gazirovkė” tai tenka ieškot. Laimei šį bei tą galima atrast :-)… o alūs tai įvairūs, tai ir naminio tipo alus iš vieno Pasvalio aludario, ir belgiški eliai, lambikai (beje- įdomi ir sudėtinga pvz. geoeze gamybos technologija), įdomus ir belgiškas witbier, ir kvietiniai alūs, pastaruoju metu pamėgau kai kurias vieno Lietuvos mažojo aludario alaus rūšis. Visiškai nesunku ir pačiam namuose pasigaminti (ne ką sunkiau nei girą)…

Rasa, 2011-08-05 13:44:57

Petrui: 🙂 kas čia per fokusai “acto bakterija”? 🙂 ir “actas pasigamina arba ne, nepriklausomai nuo to ar dėsi cukraus ar nedėsi”- iš šito pasakymo tai juokiuosi tikrai smagiai 😀 Tai jei gamini vyno actą, tai darai, kad jis pasigamintų 🙂 Cukrus mano manymu duoda stiprumą vynui, iš jo alkoholis gaminas. Na tarkim vaisvyniui. O jei aš noriu obuolių vyno acto, manau turiu dėti labai mažai cukraus, kad jis ne laipsnių įgautų, o rūgšties, paskui duot išsivaikščiot ir išsiburbuliuot, kaip vynui, paskui išlaikyt ir turėtų būti tarkim obuolių vyno actas. Net sugalvojau pasidomėt. Reikės kurią dieną. Na juk logiškai tai taip reikėtų gaminti.

petras, 2011-08-05 14:23:22

Jūs sakėt: “Nes jei be cukraus rauginsi, ne vyną, o actą gausi”. tai vynas ir yra daromas be cukraus ir nesigauna actas, nes neturi kontakto su oru, kuris reikalingas acto bakterijom. vynas fermentuojasi anaerobinėm sąlygom. alkoholis tikrai gaminasi iš cukraus, bet vynuogės jo ir taip pakankamai turi, tai nebereik nieko dėt. bet obuolys, serbentas, vyšnia ir t.t. neturi pakankamai (gali nebent sidriuką pasidaryt).

petras, 2011-08-05 14:33:28

mes kalbam apie tą patį, tik iš kitos pusės :DDD

Rasa, 2011-08-05 14:34:49

Mano vynuogių vynas tada turbūt ir yra todėl stiprokas ir saldokas, kad mes tai dėjom truputį cukraus, nes aš nenorėjau sauso vyno, aš norėjau šlapio… 🙂 t.y. saldesnio, o vynuogėse, ypač mūsiškėse, ne per daug cukraus.

O gaminant vyno actą irgi nemanau, kad ore atvirai reikėtų laikyt, kai jau ten kažkokį birzgalą rūgalą darai, tai gal ir ore laikai 😛 paprastai tokius dalykus tik pravėdini, kad deguonies gautų, bet ne atvirai laikai.

Na, nesiginčiju, jei išmoksiu ir gausis, tada ir sakysiu.

Rasa, 2011-08-05 16:01:05

Pamiršau pasakyt ačiū D. už receptą 🙂 Tai sakau- ačiū! 🙂

D., 2011-08-06 11:39:15

Rasai: Prašom ir į sveikatą arba prost! 🙂

sonata, 2011-08-08 21:30:20

Rasai: atsiprašau, per atostogas užsiverčiau darbais (elektrikų ieškojimas, naujo kabelio tiesimas ir to “karo” padarinių likvidavimas:)) Elektriką radau klasišką beveik visiem gyvenimo atvejams, o kad varinis kabelis su aliuminiu šalia esančiu nelabai tinka – nuaršiau į prietarus:) Tai va tik todėl dabar atsakau apie “prozeką” – iš tikrųjų tai prosecco, numanau, kad suklaidinau buitiniu įvardyjimu:)

http://www.vynozurnalas.lt/index.php?&page=202