Gyvenimas sugadino skrandį, nutarėte valgyti liesą mėsą. Nusipirkote bendrovės “Biovela” parduodamo kalakutienos kumpio. Skaitote gaminio (gaminio? juk kalakutas pats užauga…) sudėtį: ” vanduo, druska, cukrus, kviečių krakmolas, sojos baltymų koncentratas, pieno milteliai, prieskoniai, konservantas E250, rūgšt. regul. medžiaga E451, stabilizatorius E407, tirštiklis E425, stingdiklis E508, antioksidatorius E316, aromato ir skonio stipr. E621, dažiklis E120″. Palaukite, o mėsa, o kalakutiena kur?! Yra, yra: “kalakutiena (75%)…”
Taigi dabar žinosite, kad kalakutą sudaro 75 proc. mėsos ir 25 proc. chemikalų. Valgykite į sveikatą!
P.S. Šįryt žadėjau tos kalakutienos užvalgyti, bet nutariau geriau parašyti…
Atsakymai
Mantas, 2008-10-05 11:11:20
Stambieji gamintojai krauna chemiją kaip išprotėję. Pas mažesnius gamintojus dar galima rast ir pakenčiamų produktų.
scania, 2008-10-05 11:19:00
Į komplektą prie šio kalakuto tinka ir Biovelos ,,naminė” dešra. Su visu debesėliu E 🙂 Grynai naminė, kaip močiutės gaminta 😀
Žydrūnas, 2008-10-05 14:18:58
Tai, kad visur taip dabar 🙂 kokia išeitis?, kažkaip ūkininkaut dėl to nesinori 🙁 Tai dar būtų nieko, bet yra ir visai skanių tų E visokių 🙂
Egidijus, 2008-10-05 16:02:21
O kaip kitaip? Jei valstybės įstatiminė bazė leidžia prekiauti tokia produktija, tai tiek stambieji, tiek smulkieji “augintojai-gamintojai” tuo naudojasi. Ir krauna į mėsą krakmolą, pieno miltelius ir dar blogesnius “E”. Ir visgi, renkasi pirkėjas, niekas neliepia pirkti vienokį ar kitokį gaminį, visuomet paliekama alternatyva, pvz. nusipirkti kalakutą iš turgelio. Bet tuomet kyla kitokios problemos: paruošimas, laiko stoka, noro stoka ir pan. Kaip bebūtų, siūlau nenusiminti, o dažniau pas gimines į kaimą važiuoti – ir gryname ore pabūsime, ir natūralaus (o gal ir tokio paties:) maisto pavalgysime, ir gimines liks patenkinti, kad ne tik per vestuves ir laidotuves nuvažiuojame aplankyti 😉
Lukas, 2008-10-05 16:31:53
Ką verčiau valgytumėt: sugedusią mėsą, ar tą, kurioje yra tų Exxx?
Paulius.S, 2008-10-06 08:45:09
Jeigu atvirai tai nei to, nei to nevalgyciau. Niekas nestato i remus sugedusios mesos/E. Galima rinktis krabu lazdeles + pomidoru/agurku salotos. Baltymu saltinis bus didesnis nei kalakutienoje, galbut tik sotumas daugeliui meseedziu bus mazesnis 😉
vvv, 2008-10-06 12:16:34
O kas žino, iš ko gaminamos krabų lazdelės?
vvv, 2008-10-06 12:19:37
Ir kodėl dažnas ūkininkas daržoves, skirtas sau, augina atskirame šiltnamyje?
Eugenijus, 2008-10-06 21:33:36
oba,
pasirodo nekultūringi kaimiečiai (taip taip apie autorių šnekamą) ne tik “pusgalviais” derybų eigoje moka kitus išvadinti, o ir blogus sugeba rašyti.
kuo dar burgis nustebins aplinkinius?
Rasa, 2008-10-07 11:47:20
Eugenijau, o tu čia dabar labai kultūringai “ožini”, ar ne? Tu ne kaimietis… Tai tu jam pasakyk, asmeniškai, kodėl čia rašai? Elgiesi, kaip slimokas, čia liaudiškai 😀
Kas nežino, iš vikipedijos – “Bekriaukliai pilvakojai vadinami šliužais.” Tai apie slimokus kultūringai… 😀
Na, Burgis daug kuo moka STEBINTI, o tokie kaip tavo parašymai jau tikrai nebestebina… 😀
Kestutis, 2008-10-07 16:06:02
Kelmickaitė vedė laidė apie maistą, tai ir užlaužė laidoje buvusi kontrolierių: taip, mėsa rūkoma su tam tikro dūmų skonio skysčio injekcijomis, skystis švirkščiamas švirkšto pagalba, po to mėsa sumušama ir tik trumpam pakabinama į rūkyklą. Yra ir mirkymo-rūkymo technologijos. Ir jokiu E, net neitarsit, kaip technologiskai maisto pramonė durnina. Viena garsi įmonė gavo medalį už skilandi, padarė jį bobutė, o pardavimui gamina visai kitaip, ‘salietruoja’ mėsytę. Tiesa, reklamos jos puslapy dar nėr, gal neišdrys…
Taigi palesė kalakutas: E250 natrio nitritas, E451 fosforo rūgšties druska, E407 karageninas, E425 koniakas, E508 kalio chloridas, E316 butilhidroksinonas, E621 mononatrio glutamatas, E120 kochinelas, karmino rūgštis, karminas. Dalis šių priedų skirta surišti vandenį ir padeda jį parduoti, kompensuoja kiek tai? 12-34% naturalų mėsos nuvirimą.
Pabaigai pastaba: nevalgykit is karto daug tokiu gaminių, tai tikrai ne mamos cepelinai.
vvv, 2008-10-07 17:40:56
Eugenijui:
Net jeigu kažkas kažkur kažką kažkaip ir pavadino (gal be reikalo, o gal ir ne), tai nederėtų lakstyti po svietą ir pilstytis pamazgomis (bent jau ten, kur apie tą kažkur kažką nieko nežino ir netrokšta žinoti).
Pritariu Rasai.
Burgis, 2008-10-07 19:20:10
Eugenijui: į Jūsų laišką atsakau skyriuje “Užeikite, pakalbėsime”, nes kalakutas čia niekuo dėtas…
ieva, 2008-10-07 19:33:00
Eugenijau,
kodėl jūs KOVOJATE su p. Burgiu? Kodėl mes
turim dalyvauti jūsų nešvariuose žaidimuose ir įtraukti kitus į tai? P.
Burgis yra tiek protingas IR NUOVOKUS, kad jis nesileidžia
suvedinėti sąskaitas tokiais būdais.
Prašome šitoj svetainėje laikytis nustatytų taisyklių ir neveikti prieš savininko valią.
Burgis, 2008-10-07 19:38:07
Ačiū Rasai, vvv, ievai! Matote, kaip smagu, kai tave užpuola, o geri žmonės šoka ginti? Širdis džiaugiasi! Ne, niekada nepatikėsiu, kad blogio yra daugiau nei gėrio.
vega, 2008-10-07 20:03:31
Taigi taigi,teks atgal grįžti į kaimus,jei norit tikrą mėsą(ne tik kalakuto) valgyti.Aš pati auginu(veršiena,jautiena) žinau koks tikros mėsos skonis,galiu tik užjausti visus miestiečius perkančius PC “mėsą”.Lietuvišką gerą mėsą visą išveža į užsienį kaip ekologišką,o čia lieka tik masinės gamybos saulės nematančių gyvulių mėsa.Toks gyvenimas,gaila,bet taip jau yra.
rita, 2010-01-07 18:36:07
perku kalakutiena is arvi ir neturiu jokiu nusiskundimu. Visada sviezia mesyte ir labai skani. O ir pasirinkimas platus:)
alvyda, 2010-01-08 15:15:42
nemanau, kad geriausia mesa isveza i kitas salis, o mums lieka jau blogiausia. perku ir as is arvi, nes esu garantuota, kad ju kalakutienos gaminiai yra geriausi.
ruta, 2010-01-18 15:24:55
kai pradejau dazniau valgyti kalakutiena, tai pradzioje pirkdavau is visokiu “Maxima”, “IKI” ir t.t, bet kai paskaitydavau kas parasyta ant etikeciu, tai yra sudetis, tai kad tos kalakutienos maziausiai ir yra gaminyje. Veliau susiradau arvi parduotuve, ir is jos dabar perku. Tikrai jauciasi skirtumas ir kokybe
Arvi kalakutas, 2010-02-16 18:20:42
O Arvi kalakutai is kito molio drebti.