Kodėl man atrodo, kad šioje svetainėje tokia tema jau buvo?…
*
Iš vaikystės prisimenu, kad trys darbai mane varydavo į neviltį nuobodumu: plunksnų plėšymas, vilnų pašymas ir vyšnių kauliukų išiminėjimas. Apie pirmus du jaunimas neturi žalio supratimo, bet dėl trečiojo ims ginčytis – anoks čia nuobodumas?
*
Tai va, užvakar be pertraukos dirbau 2,5 valandos, o vakar močiutė išvirė dešimt puslitriukų vyšnių uogienės. Kodėl taip ilgai dirbau? Todėl, kad metai šiemet tokie – daug mažų vyšnių uogų dėl sausros. Bet kodėl jūs, trupingraužiai, prieš parduodami negalite atskirti dideles vyšnias nuo mažų ir man brangiai, brangiai parduoti didžiausias? Tai ne – suverčia viską į krūvą, o aš turiu blusinėti vyšnias, kurios ne didesnės už normalų vyšnios kauliuką…
*
Šeštadienį turgelyje anūkėliai sugundė nupirkti duonelės su vaisiais. Aš jau buvau pamiršęs, koks tos duonelės esminis defektas, bet žinojau, kad kadaise jau buvau išbandęs ir buvau nutaręs nebepirkti. Nusipirkome… Anūkėliai (švedukai gi!) atsikando po kąsnelį ir atsisakė. Aš susikaupiau ir suvalgiau kelias riekeles. Likusią dalį duonelės atidavėme dangaus gyventojams… Kodėl? Todėl, kad tie trupingraužiai suverčia į tešlą viską, kad kitaip nevalgoma, kartu su „gromuliu“ – smėliu ir žvyru.
***
Nuvažiuoji į Milaną, į Paryžių ir perki drabužius. Brangiai, brangiai, bet gerus, gerus! Pas mus gi beveik viskas taikoma gariūniniams pirkėjams. Bet juk taip mes niekada nepakilsime iki mūsų lazerių lygio, iki mūsų spektaklių lygio, iki mūsų chirurgų lygio, iki mūsų geriausių pasiekimų lygio…
Atsakymai
jpn, 2015-07-19 22:15:08
Mano nuomone,valstybė kol kas rodo pavyzdį,kad geriausias yra pigiausias. Viešuosiuose pirkimuose dažnai nugali ne geriausias,inovatyviausiais sprendimas,bet pigiausias.Net menas dažnai perkamas pagal pigiausią kainą. Iš valstybės,manau,ima pavyzdį ir verslas, ir piliečiai. Kol kas nei viena politinė jėga net nediskutuoja,kad tai yra Lietuvos progreso stabdis daugelyje sričių.
mama R, 2015-07-20 00:45:46
Nėra problemų be sprendimų (tik viena).
-
Galima pirkti dvigubai daugiau uogu ir rakinėti tik dideles, mažesnes atiduodant gamtai atgal. Bus brangiau ir tik didelės.
-
Pirkti kitą duonelę.
-
Kokybiškus rūbus užsisakyti internetu.
-*-
O kokie lietuviški lašinukai? Vištukės naminės? Medus?
-*-
Nuobodūs darbai vaikysėje išugdo tobulą valią 🙂
Burgis, 2015-07-20 07:05:15
mamai R: šį kartą Jūsų pastabos vertos dėmesio:
-
Taip ir matau, kaip Jūs perkate pieną, palaukiate, kol nusistos grietinė, ją nugriebiate, o likusį pieną atiduodate gamtai…
-
Taip, aš ir pirksiu, bet bus dar ne vienas, nusipirkęs žvyro…
-
Noriu pasimatuoti, pasižiūrėti ne paveikslėlį prieš pirkdamas.
***
Apie valią – 100 balų! Be tų plunksnų ir vilnų nebūčiau toks, koks esu.
Vyšniu pardaveja, 2015-07-20 08:57:48
Nežinau po kiek Ponas mokėjote už vyšnias, bet pas mane vyšnios 3 eurai/litras ir tikrai kokybiškos , sunokę ir stambios.
Už papildomą mokestį nuplaunu ir išimu kauliukus.
Burgis, 2015-07-20 10:30:28
Vyšnių pardavėjai: o, nuostabu! Pasitarsiu su žmona – gal mums dar reikia vyšnių? Bematant Jums parašysiu, jei reikės.
Kauliukų išiminėti Jums nereikės – šio darbo niekam kitam patikėti negaliu. Aš pats turiu pamatyti ir paliesti kiekvieną uogą.
Gal todėl mes taip retai parduotuvėse perkame kulinarinius gaminius…
skaitytojas, 2015-07-20 10:55:28
Šiemet daug vyšnių uogų su juodu tašku. Matyt,dėl šiltos žiemos priviso daug kenkėjų. Dėl duonos-neretai tenka aptikti akmenuką ir brangioje duonoje. O įdomesnius drabužius daug kam tenka pirkti “Paryžiuje”,nes nuvažiuoti į tikrąjį Paryžių pirkti drabužių tiesiog nėra už ką.
dr, 2015-07-20 21:16:44
skant, biednas, nes durnas, durnas, nes biednas. kazkada reikia ta rata sulauzyti…
Vyšniu pardaveja, 2015-07-20 22:53:16
Aš ne kaunietė ir Ponui reikėtų toli važiuot parsivešt tų vyšnių. Bet kompensacijai siunčiu gerą vyšnių antpilėlio receptą, kuriam tinka ir smulkios uogos, kad tik būtų sunokusios.
Taigi norint uždaryti vasarą butelyje, reikės paimti:
Labai sandariai užsukamą stiklainį( apie 2 ltr);
1,1 kg vyšnių (150 g su kauliukais ir 950 g be kauliukų)
0,7 l apie 70% alkoholio
apie 0,5 kg cukraus
1 etapas – 4 savaitės:
Vyšnias užpilti alkoholiu, labai sandariai uždaryti stiklainį. Stiklainį pastatyti saulėtoje palangėje ir kas savaitė pasukti 180 laipsnių bei lengvai sukrėsti.
2 etapas – netrumpiau nei 4-5 savaitės:
Antpilą (bus apie 0,9-1 l) nupilti į tamsų sandariai užsukamą butelį ir pastatyti tamsioje vietoje. Vyšnias grąžinti į stiklainį ir sluoksniuoti su cukrumi. Stiklainį sandariai uždaryti ir grąžinti ant palangės. Procesas kartojasi – kas kurį laiką verta pasukti ir sukrėsti stiklainį.
3 etapas – kuo ilgiau, tuo geriau, bet netrumpiau negu 6 (labai nekantriems) ar 8 savaitės:
Nupilti saldų antpilą. Vyšnias galima suvalgyti iš karto (neužmirškit, kad jos su laipsniais) arba uždaryti stiklainyje ir palikti desertams.
Paskutinis etapas – antpilų maišymas. Galima pagaminti du vyšninės variantus – moterišką ir vyrišką 😉
Moteriškam variantui reikia paimti 2 dalis saldaus antpilo ir 1 dalį nesaldaus, o vyriškam atvirkščiai – 2 dalis nesaldaus ir 1 saldaus.
Paruoštą vyšninę išpilstyti į tamsius sandariai užsukamus butelius ir mažiausiai 6-8 savaitėms pamiršti tamsioje vietoje, kad vyšninė subręstų.
Į sveikatą!
mama R, 2015-07-21 01:36:37
Nagi, nagi, teko skaityti istorijų apie tai, kaip vaikai išmirkusių vyšnaičių privalgo…
Burgis, 2015-07-21 08:33:52
Vyšnių pardavėjai: ačiū, ačiū! Bet… Nuo tokio antpilo aš galiu pradėti griuvinėti…
skaitytojas, 2015-07-21 14:49:57
to dr,:yra ir toks posakis-būkim biedni,bet teisingi.